Fotografia kulinarna – prawidłowy dobór sprzętu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rozpoczynając przygodę z fotografią kulinarną myślałem, że poradzę sobie bez problemu z tak łatwym przecież tematem. Miałem dobry aparat kompaktowy, kilka rekwizytów, zapał do pracy i przede wszystkim głowę pełną pomysłów. Nie brakowało mi też wolnego czasu, świetnie wyposażonej kuchni i sporego doświadczenia w gastronomii. Niestety po kilku miesiącach żmudnej pracy, okazało się, że coś jest nie tak. 

Świetnie gotuję, moje potrawy zachwycają wszystkich, często zdobywają wyróżnienia, są po prostu smaczne i pięknie podane. A jednak mój blog nie cieszył się popularnością. Dlaczego? Zacząłem przeglądać zdjęcia moich kolegów po fachu. Okazało się, ze liczy się nie tylko talent kucharski, ale również jakość zdjęć zamieszczanych w sieci. Zastanawiałem się nad podjęciem współpracy z fotografem. Przepis na sukces okazał się jednak prostszy – nowy aparat i kilka ciekawych akcesoriów.

Fotografia kulinarna należy do trudnych, ale bardzo przyjemnych i kolorowych dziedzin fotografii użytkowej, a zdjęcia to niejednokrotnie istne dzieła sztuki.  Aby wykonywać dobre, pełne  emocji i wyrazu zdjęcia należy posiadać nie tylko „dobre oko” i głowę pełną pomysłów, ale również odpowiedni sprzęt fotograficzny. Mam na myśli aparat z wymienną optyką, dużą matrycą, celnym systemem AF i dobrym wizjerem, najlepiej elektronicznym. Od wielu lat niezastąpionym sprzętem fotograficznym była lustrzanka jako synonim wysokiej jakości zdjęć, celnego AF i ponadprzeciętnej szybkości wykonywania zdjęć.

Na szczęście czasy dużych, plastikowych i głośnych aparatów mamy już za sobą, ponieważ aktualnie oferowane lustrzanki amatorskie niczym nie wyróżniają się spośród innych aparatów cyfrowych. W zasadzie mam na myśli nowoczesne konstrukcje nie posiadające archaicznego lustra, które w obecnych czasach stanowi zbędny element budowy aparatu. Opowiem o tym szerzej w dalszej części poradnika. Od kilku lat obserwujemy na rynku fotograficznym dynamiczny rozwój bezlusterkowców, czyli nowoczesnego rodzaju aparatów systemowych z wymienną optyką, bardziej wydajnych i mniejszych od lustrzanek. Obserwując trendy zwiększania wydajności urządzeń typu smartfon, tablet czy też ultrabook przy równoczesnej ich miniaturyzacji, na myśl przychodzi tylko jeden wniosek –  rozwój bezlusterkowców jest jedyną słuszną i nieuniknioną drogą w fotografii. Zauważyli to również producenci lustrzanek miniaturyzując swoje amatorskie modele, próbując zachęcić tym samym klientów do zakupu ginącego segmentu aparatów fotograficznych. Biorąc pod uwagę naszą pasję powinniśmy świadomie wybrać nowy system sprzętu.

Na samym początku poszukiwań nowego aparatu najlepiej wypisać w punktach nasze oczekiwania w stosunku do niego. Powinniśmy zastanowić się co będziemy najczęściej fotografować, w jakich warunkach oświetleniowych, czy ważne są dla nas cechy specjalne aparatu, takie jak uszczelnienia, tryb zdjęć seryjnych, uchylny ekran LCD czy też moduł wifi. Zanim rozpoczniemy przeglądanie ofert, ważne aby określić przede wszystkim oczekiwania a nie przedział cenowy sprzętu. Jeżeli nie chcemy popełnić błędu, który będzie nas kosztował w przyszłości jeszcze więcej, przyłóżmy się starannie do tej początkowej fazy zakupu. Wybór systemu fotograficznego często wiąże się z zakupem dodatkowych obiektywów i akcesoriów, które niejednokrotnie stanowią większą wartość niż body.

Przeglądając tegoroczną ofertę producentów aparatów systemowych z wymienną optyką najciekawszą propozycją dla fotografów kulinarnych jest Olympus E-M10. Jest to supersmukły, pięknie zaprojektowany, magnezowy a zarazem lekki i najbardziej wydajny aparat systemowy w swojej klasie. Aparat Mikro Cztery Trzecie został wyposażony w mnóstwo zaawansowanych technologii: duży wizjer elektroniczny o rozdzielczości 1,44 mln pikseli, niezwykle wydajną 3-osiową stabilizację obrazu o skuteczności 3,5 EV, szybki 81 – polowy autofocus, a także wbudowaną lampę błyskową oraz WiFi. E-M10 przewyższa lustrzanki cyfrowe zarówno pod względem gabarytów, jak i doskonałej jakości obrazu. Olympus jest o połowę mniejszy od konkurencyjnej lustrzanki, posiada 3” uchylny i dotykowy monitor o znakomitej rozdzielczości 1,037 mln pikseli oraz jest szybki pozwalając na wykonanie 8 kl./s w trybie seryjnym. Dzięki E-M10 fotografowanie jeszcze nigdy nie było tak łatwe, dlatego polecam go do zaawansowanych projektów jak również do wykorzystania do rodzinnej fotografii kulinarnej.

Ważnym kryterium wyboru systemu aparatów jest dostęp do potrzebnych akcesoriów i obiektywów. Nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy wraz z doskonaleniem naszego warsztatu fotograficznego, dostępny asortyment producenta aparatu nie umożliwia dalszego rozwoju. Zwróćmy szczególną uwagę na oferowane obiektywy, gdyż stanowią one podstawę naszego systemu. Do fotografii kulinarnej potrzebne będą nie tylko jasne obiektywy o wysokiej rozdzielczości optycznej, które pozwolą osiągnąć dużą szczegółowość detali oraz miękkie plastyczne rozmycie tła ale także obiektywy szerokokątne oraz macro.

Liderem pod względem jakości optycznej jest wspomniany wcześniej Olympus, który posiada w swojej ofercie kilka tzw. perełek optycznych takich jak M.Zuiko Digital 12mm f/2.0,  M.Zuiko Digital 45mm f/1.8, M.Zuiko Digital 75 mm f/1.8 oraz M.Zuiko Digital 60 mm f/2.8 Macro. Szczególnie ten ostatni wykorzystywany jest bardzo często przez fotografów  kulinarnych i produktowych ze względu na odwzorowanie 1:1, szybki i bezgłośny AF, uszczelnienia, piękną plastykę oraz wysoki kontrast zdjęć. Niezależnie od rodzaju wykonywanego reportażu, kluczowym elementem budującym zdjęcie jest światło. Kiedy jest go mało z pomocą przychodzi jasna optyka. W sytuacji nierównomiernego oświetlenia niezawodna staje się blenda lub inny przedmiot odbijający dostępne promienie świetlne. Kiedy nawet to nie pomaga obiekt fotografowany należy doświetlić światłem sztucznym.

Olympus oferuje kilka lamp błyskowych posiadających bezprzewodowe sterowanie. W wielu sytuacjach fotograficznych kluczem do sukcesu jest mobilność i brak ograniczeń sprzętowych. Swoboda i niekrępujące metody sprzyjają rozwojowi kreatywnych i oryginalnych pomysłów na kompozycję zdjęcia, jego ciekawe podświetlenie. Wybierając system fotograficzny warto zwrócić uwagę nawet na taki szczegół jakim jest dostępność lamp błyskowych z funkcją bezprzewodowego sterowania.

W podsumowaniu spróbuję wykonać za Was podstawowe zadanie, o którym pisałem na początku poradnika. Wypunktuję  najważniejsze cechy, które powinien posiadać system fotograficzny wykorzystywany do fotografii kulinarnej. Do najważniejszych jego cech należą:

  • wysokiej klasy body charakteryzujące się znakomitą jakością generowanych zdjęć i filmów
  • wykonanie klasy premium (niezawodność, magnezowe body, bardzo dobra ergonomia obsługi, uchylny ekran LCD, WiFi, ewentualne uszczelnienia, niewielka waga, itp.)
  • szybki i celny AF
  • doskonały stabilizator obrazu
  • szeroka oferta wysokiej klasy optyki
  • bezprzewodowe sterowanie lampami
  • funkcje specjalne body (filtry artystyczne, zdjęcia z interwałem czasowym, filmy Time Laps, dotykowy AF na ekranie LCD)